Näin rakennat maistuvan buffet-pöydän kesän juhliin

Skandinaavista, välimerellistä vai kenties aasialaista? Kesän juhlien buffet-pöydän rakentamisen voi aloittaa vaikka siitä, että päättää ensin ruokatarjoilujen teeman.

Skandinaaviset, selkeät maut toimivat aina, välimerelliset maut ovat olleet kestosuosikkeja jo pitempään, mutta nyt tuloaan tekee aasialaisvaikutteinen ruoka. 

- Vaikutteita otetaan etenkin Thaimaasta, joka on monelle tuttu lomamatkoilta. Thaimaalainen ruoka sopii hyvin kesäjuhliin, sillä se on värikästä, raikasta ja hiukan tulista. Lisäksi siinä käytetään paljon tuoreita kasviksia, sanoo keittiöpäällikkö Henri Kanervo Mauno cateringista.

Kanervo vinkkaa, ettei kesäjuhlissa välttämättä tarvita ollenkaan lämmintä ruokaa, vaan helpointa on rakentaa kylmä buffet, johon kuuluu esimerkiksi salaatteja ja pikkusuolaista.

Menu kannattaa rakentaa niin, että sieltä löytyy sekä kasvisruokaa, lihaa että kalaa tai äyriäisiä, niin jokaiselle ruokailijalle löytyy pöydästä jotakin. Ruokaisuutta tarjoiluihin saa lisäämällä salaattien kaveriksi tuoretta leipää ja levitettä.

Ja jos kesäjuhlien ruokatarjontaan haluaa lisätä jotakin lämmintä ruokaa, kannattaa miettiä sellainen ruoka, jonka voi valmistaa grillillä. 

Missä järjestyksessä ruuat sitten kannattaa kattaa pöytään? Gastronomisten sääntöjen mukaan usein ensimmäiseksi katetaan kalaruuat ja esimerkiksi uudet perunat. Toisaalta olisi järkevää laittaa ensimmäiseksi salaatit, koska ne ovat ilmavia, ja alussa lautasella on aina eniten tilaa. Vanhan säännön mukaan kallein raaka-aine, yleensä liha, sijoitetaan pöydässä viimeiseksi.

Kesäaikaan kannattaa miettiä ruokien säilyvyyttä. Ruuat esimerkiksi tulee säilyttää kylmässä aivan tarjolle laittamiseen asti, eikä laittaa kaikkea ruokaa esille heti. Kun jokin kulho tyhjenee, tilalle voi tuoda uuden.

- Tarjoilupöytää ei tule sijoittaa suoraan auringonpaisteeseen, vaan mieluiten varjoon tai katettuun paikkaan, sanoo Kanervo.

- Ruokatarjoiluissa kannattaa aina miettiä sesonkeja eli sitä, mikä on parasta juuri nyt. Näin kesällähän on varmaa mistä valita, ja valtavasti mahtavia raaka-aineita on saatavana kotimaisena. Niitä kannattaa hyödyntää!

Tarvitsetko tarjoiluja kesän juhliisi? Anna Mauno cateringin hoitaa - kysyy lisää p. 010 315 3000 tai sales@mauno.fi
Maunon menut löytyvät täältä!

Palautelomake

Peruuta